21 Januari 2023 Uitgestelde plantdag

Zaterdag

13.00 uur De planters komen met spa of grondboor.

15.00 Iedereen komt bij elkaar om van het resultaat te genieten en een borrel te drinken

Vlog nr 3

Lieve vrienden van de voedseldijk

Hier zijn we weer. De eerste in het nieuwe jaar en wij wensen jullie natuurlijk allemaal veel gezondheid, maar vooral ook veel biodiversiteit toe.

Ik heb even een hoekje een beetje uit de win gekozen, want anders hoor je al dat geruis. Ik ga zo ook even binnen verder opnemen, dan is het geluid gewoon een stuk beter.

Ok even een update. Vorig jaar alweer 20 december kon onze plantdag niet doorgaan, want dat waren de enige 3 dagen in het jaar dat het een beetje fantsoenlijk vroor. en dan kan je echt met je spa of grondboor de grond niet in

Maar inmiddels hebben we een nieuwe datum gepland op zaterdag 21 jan .

We beginnen weer om 13.00 uur dus kom naar de Vliethoeve met je spa of grondboor. We hebben zo’n 500 struiken en bomen gekocht, dus werk genoeg.

En kan je niet planten of heb je er geen zin in. Geen nood om een uur of 3 drinken we een borrel en vinden we het heel fijn als je even langs komt om ons een schouderklopje te geven voor het goede werk en met ons het glas te heffen op het nieuwe jaar.

Want dit is het jaar dat voor het eerst gaan oogsten. Ik sta nu een beetje verscholen maar in een klein hoogstamboomgaardje en dat gaan we bij het project voedseldijken betrekken. Je ziet wat een fruit hier op de vloer ligt en dat mag volgend jaar niet meer gebeuren, dan eten we het op,  maken er sap van en als je wilt mag je er zelfs likeur van maken. Oogstmomenten gaan we met elkaar delen via deze NIeuwsbrief. Dus als je buren of vrienden ook geinteresseerd zijn, stuur de nieuwsbrief doo dan kunnen ze zich abonneren of je kunt ook gewoon een mailtje sturen.

Inmiddels hebben we ook met de boswachters gesproken. Er zijn er nota bene 3 bij ons langs geweest. Een probleem waar we tegen aan lopen is het natuurdoeltype op de groene dijk. Dat is kruidenrijk grasland 12.02 en is onderdeel van de ecologische hoofdstructuur. En dat is niet zomaar te veranderen. 

Maar daar hebben we het volgende op gevonden. Plukjes oogstbaar groen mag wel. Dus een paar noten bomen, een paar bessenstruiken etc. Dat kan.

Inmiddels hebben we contact gehad met de stichting Landschapsbeheer Zeeland en gaan kijken wat we kunnen planten zodat we het natuurdoeltype niet aantasten.

Een uitdaging maar oplosbaar. En oogsten kunnen we ook in deze bestaande boomgaard en de nieuwe planten die we langs het EEF terrein op de Vliethoeve inplanten,

Daarmee hebben we toch al mooi een wandeling van meer dan 2 kilometer.

In een gesprek met de provincie hebben we afgesproken om ook naar andere dijken te kijken bijv. de dijken van het Waterschap, die grenzen aan ons project.Misschien kunnen we het natuurlint uitbreiden.

Nou dat is weer genoeg voor vandaag. We gaan ook nog een keer de wethouder vragen wat hij ervan vindt en Tree4life en project van de Soroptimisten wil ons ondersteuning. Maar daarover een volgene keer meer.

Voor nu komt allen op zaterdag 21 januari om 13.00 voor de planters en voor alle anderen is er om 15.00 uur een borrel  Tot dan