21 jan. 2023 Eerste plantdag!!!

Mooi weer… en meer dan 300 struiken en bomen in de grond

Aanvankelijk was 16 december geplant om de voedseldijken weer een stukje uit te breiden, langs het EEF terrein. Maar helaas het vroor en dan kom je met je spa de grond niet in.

Dus een nieuwe datum geplant. 21 januari en nu bleek het weer gunstig gestemd. Op vrijdag hebben we het plantgoed opgehaald bij kwekerij Westhof in ’s heer Abtskerke en kwekerij de Fruittuin van Liere in Kapelle/Wemeldinge. 2 vertrouwde adressen die ook de stichting Landschapsbeheer aanraadt.

En dan zaterdag ochtend 21 jan. De weitjes waren nog een beetje wit van de vorst. Maar prachtig helder weer en zon. De voortekenen zijn goed. Jeroen heeft een prachtig plantplan gemaakt, dat laten we hier ook nog even zien (hoewel het in praktijk toch altijd wat wijzigt, al was het maar om dat de zilverbes niet besteld is. Maar we planten ruim aan in 2 stroken en zaaien ertussen maart/ april klaver, dus dat geeft de mogelijkheid om altijd makkelijk om er nog iets tussen te zetten

Het assortiment waar we ons nu op gericht hebben zijn: noten (een aantal verschillende varianten) bessen (veel verschillende soorten), peren, pruimen. Maar ook Kornoelje, rozebottel, vulboom, vlier en sleedoorn. Ook hazelnoten en hazelaar mogen niet ontbreken.

Om 13.00 uur stonden er zo’n 15 vrijwilligers klaar die met grondboor en spa aan de gang gingen. Veel overleg natuurlijk, dat is gezellig, je moet immers ook een beetje bijpraten. Op enig moment waren er zelf te weinig spaden, om de enthousiaste planters van gereedschap te voorzien.

Adrie was aanwezig om wat plaatjes te schieten en hij heeft ook een filmpje van voor en na het planten gemaakt. Die gebruiken we in een volgende vlog.

Hier een video, volgt

Het zijn mooie foto’s geworden en zoals je op de plaatjes kunt zien was het een geanimeerde bijeenkomst waar ook echt gewerkt werd.

De 300 bomen en struiken stonden er eigenlijk boven verwachting binnen 1,5 uur in. Dus hadden nog ruim tijd om even te borrelen en na te praten. En wat heel leuk was een aantal vrijwilligers die niet mee geplant hadden, kwamen ons tijdens de borrel een compliment maken voor het resultaat.

En in het leven is er niets mooier dan een compliment!! Dus 21 januari 2023,

was voor ons burgerinitiatief “voedseldijken- Noord- Beveland” een historisch moment.